VMJ är en resurs för alla arbetslösa. Först ett par tips för dig från Google:

* 5 smarta spartips för dig som är arbetslös

Befinner du dig för närvarande mellan jobb? Det kan vara svårt att få ekonomin att gå runt när man är arbetslös – särskilt om du inte vet var din nästa lön kommer ifrån. Räkningarna fortsätter att komma oavsett, och man behöver pengar till att betala exempelvis hyra och mat.

Här är 5 smarta spartips till dig som är arbetslös så att du kan få en enklare vardag.

1. Gör en budget – och håll dig till den

En del räkningar fortsätter att komma, oavsett hur din arbetssituation ser ut. Man måste fortfarande betala för mat, hyra, telefon och el, en del betalar av på lån och många har barn som behöver kläder och annan utrustning.

Om du är mellan jobb och har en liten inkomst, är det viktigt att du gör en stram budget över alla fasta utgifter och håller dig till den. Det är smart att välja betalningsalternativ som ger dig räkningar varje månad i stället för var tredje månad eller varje halvår – då får du förutsägbara kostnader, och slipper bli överraskad av stora räkningar som du inte har möjlighet att betala.

Genom att skaffa dig översikt över alla fasta utgifter, är det dessutom enklare att ansöka om ekonomiskt stöd från staten. Då visar du att du är realistisk, och att du har kapat utgifterna till ett absolut minimum.

2. Anpassa konsumtionen

Samtidigt som du gör en budget, kommer du kanske inse att du har många utgifter som kan kapas. Om du inte vet var din nästa lön kommer ifrån, är det viktigt att du anpassar konsumtionen till din nuvarande ekonomiska situation. Kom ihåg att det bara är en tillfällig situation, och att du kan öka förbrukningen till det normal igen när du får ett arbete.

Följande poster kan anpassas till en mer måttlig konsumtion:

  • Bil – om du lever ekonomiskt dåligt är det bästa du kan göra att sälja bilen. Då kan du spara många tusenlappar varje månad, och du får en summa som kan användas till att exempelvis betala hyran. Är du helt beroende av bilen för att du exempelvis måste lämna barn på skolan, bör du kapa användningen till ett absolut minimum.
  • Abonnemang – prenumererar du på streamingtjänster, tidningar eller andra magasin? Sätt dina abonnemang på paus och anmäl dig igen när du har råd att betala. Under tiden kan du läsa tidningen gratis på nätet och se på vanlig TV.
  • Mat - du må vara duktig på att handla i billiga matbutiker, köpa varor som är nedsatta och använda dig av erbjudanden. Du kan fortfarande äta hälsosamt och varierat även om du har en budget att ta hänsyn till, men det kräver bra planering. Köp inte mat till lunch varje dag, utan gör maten själv.
  • Övrigt - de allra flesta använder mycket mer pengar än de förstår på helt onödiga saker. För att undersöka hur mycket pengar som går till övriga saker, kan du spara alla kvitton i en månad och sortera dem i kategorier. “Övrigt” är allt som inte är fasta utgifter, mat eller andra nödvändiga saker.

3. Omförhandla lån

Betalar du av på många olika lån och krediter? I så fall har du goda möjligheter att sänka lånekostnaderna och spara pengar varje månad. Kontakta banken där du har ett lån och prata med dem om lösningar. I många fall är det möjligt att frysa räntan eller skjuta upp betalningen till ekonomin är bättre. Banken värdesätter det högre om du är ärlig gällande din situation än att du låter räkningarna förfalla varje månad.

Betalar du av på dyra smålån och krediter, bör du samla dessa lån i ett nytt lån. Det innebär att man tar ett nytt lån för att betala av alla de gamla krediterna, och därefter har man bara ett lån att betala av på. Då får du bara en ränta och en avbetalningsplan att förhålla dig till, så att det blir lättare att få en översikt över utgifterna.

4. Handla på erbjudanden

Även om man är mellan jobb, har man fortfarande behov av att handla varor som mat, utrustning, kläder och hushållsartiklar. Det är många som bekymrar sig runt tiden före jul då de inte har råd att handla julklappar och julmat, men med bra planering kan du fortfarande få köpt det du behöver.

Skriv en inköpslista med allt du behöver och håll koll på bra erbjudanden. Regeln här är att du inte ska köpa något bara för att det är billigt, utan för att det står på din inköpslista och är på rea. Du kan spara mycket pengar genom att vänta med att handla det du behöver till dess att det kommer på erbjudande, men du bör aldrig handla för att det är erbjudande.

5. Ta hjälp av internetbanken

De allra flesta har en internetbank, och den är som regel full av bra hjälpmedel som hjälper dig att spara pengar och hålla en översikt över inkomster och utgifter. Följande kan bland annat hjälpa dig:

  • Fasta överföringar: Om du vet vilket datum pengar kommer in på ditt konto, kan du ställa in fasta överföringar till sparkonto, räkningskonto och matkonto. Då blir pengarna fördelade innan du hinner använda dem.
  • Småsparande: Många internetbanker har en funktion som drar 10 kronor från ditt kort och sätter över det på ett sparkonto varje gång du gör en överföring på internetbanken. 10 kronor här och 10 kronor där kan plötsligt bli en bra summa pengar som sparas.
  • E-faktura: Ordna med e-faktura och autogiro på dina fasta räkningar, så att du slipper påminnelseavgift för att du har glömt en räkning.
  • Olika konton: Skapa många olika konton på internetbanken för att få en bra översikt och öronmärk pengar till ett visst ändamål. Du kan till exempel ha olika sparkonton, ett buffertkonto till oväntade utgifter, ett matkonto och ett konto till barnen. Ställ in fasta överföringar så att inkomsterna fördelas jämnt varje månad.