VMJ är en resurs för alla arbetslösa. Först ett par tips för dig från Google:

* De bästa karriärerna för sport fans

För många svenskar så är sport en uppskattad hobby. Men många riktigt stora sport fans drömmer om att kunna försörja sig från sin sportpassion. Nedan presenterar vi de bästa karriärvägarna och möjligheterna för sport fans.

Sportjournalist

Personer som älskar sport och har talang för att skriva bör seriöst överväga att fokusera på en karriär som sportjournalist. Detta förutsätter att man har en förståelse för rapportering och en förmåga att analysera komplexa sporthändelser utifrån ett professionellt och sakligt perspektiv. Den typiska karriärvägen är att man studerar till journalist eller skaffar sig en tillsvarande formell kompetens. Likt andra journalister så är det vanligt att sportjournalister specialiserar sig inom ett specifikt område som exempelvis svensk och internationell fotboll, tennis eller ishockey. Som sportjournalist så förväntas man dock ändå ha en bred kännedom om sportvärlden.

Spelexpert i bettingindustrin

Sport betting är väldigt populär bland många sport fans. Om man har passion för sport och en naturlig fallenhet för siffror så kan spelexpert inom bettingindustrin vara ett klokt karriärval. Som spelexpert blir man ansvarig för att skapa odds för de olika sportbranscherna. En karriär som spelexpert innebär att man måste sätta sig ordentligt in i olika sportligor, regelbundet följa sportnyheter och ha förmågan att kunna analysera data och beräkna sannolikheter.

Fotbollsdomare

Det är vanligt att många fotbollsfans drömmer om att bli professionella fotbollsspelare. Men antalet högklassiga Zlatan, Messi eller Ronaldo växer som bekant inte på träden och även om man har talang så är det ytterst få som lyckas hela vägen till toppen. Om man älskar fotboll men saknar förutsättningarna för att bli ett fotbollsproffs så kan fotbollsdomare vara ett attraktivt alternativ. Som fotbollsdomare så skall man naturligtvis vara en expert på fotbollens alla regler. Det krävs också att man kan läsa spelet väl och är i bra fysisk form så att man kan hänga med ute på fotbollsplanen. För att bli en erkänd fotbollsdomare i Sverige så måste man genomgå en fotbollsdomarutbildning eller kurs och bli godkänd i ett teoriprov. I början av sin karriär så dömer man vanligtvis i lägre lokala ligor. Men med erfarenhet och talang så kan man som fotbollsdomare på sikt börja döma i de högre ligorna och vem vet kanske en dag bland Sveriges största fotbollsstjärnor i självaste Allsvenskan.

Sportfotograf

Arbete som sportfotograf kan vara både spännande och fyllt med stora utmaningar. Talang för foto är naturligtvis jätteviktigt och det krävs vanligtvis att man genomgår en fotografutbildning. Det sägs ofta att en bild säger mer än tusen ord och som fotograf handlar det om förmågan att i bild föreviga de största sporthändelserna genom unika bildperspektiv som dessutom skall matcha en tillhörande text. Karriären som sportfotograf innebär stor koordinering med journalister och andra professionella yrkeskategorier inom sportvärlden. Det kan vara ett hektiskt arbete som dessutom ofta kräver en hel del resande i tjänsten. Men å andra sidan så är karriären som sportfotograf en fantastisk möjlighet för sport fans att försörja sig professionellt genom att dokumentera allehanda sporthändelser.

Idrottsläkare

Läkaryrket brukar vanligtvis förknippas med sjukhus. Men för individer med läkarambitioner och intresse för sport så finns det också möjligheter att satsa på en karriär som idrottsläkare. Precis som vanliga läkare så krävs det naturligtvis att man skaffar sig en läkarutbildning vilket kan vara tufft och ta en del år. Därefter kan man specialisera sig inom idrottsmedicin. Som idrottsläkare så är man typiskt knuten till ett specifikt idrottslag. Om man som barn exempelvis drömde om att bli en professionell fotbollsspelare i Allsvenskan så kan man som vuxen idrottsläkare delvist återuppliva denna dröm genom att satsa på en karriär som läkare för storklubbar som Malmö FF eller AIK.

Sport Manager

Karriären som sport manager eller sport agent innebär ett professionellt fokus på den ekonomiska sidan av idrotten. Som sport manager så får man ansvar för att representera spelarna kommersiellt och förhandla sig fram till fördelaktiga kontrakt och sponsringsavtal för både individuella spelare och klubben som helhet. Arbetet innebär också att man skall bygga nätverk och professionella relationer på kors och tvärs inom sportvärlden med exempelvis journalister och medier. Detta kan vara en spännande karriärväg för personer som har ett stort intresse för sport. Sport managers är en brokig skara individer men det är vanligt att dessa är utbildade jurister och ekonomer med specialkompetens inom förhandlingsteknik. Som sport manager så är man ansvarig för att bygga upp och vidareutveckla olika varumärken inom sporten vilket kan vara allt från individuella stjärnspelare till klubbens image i medierna. Gedigna kunskaper inom marknadsföring är därför en klar fördel. Arbetet som sport manager erbjuder goda möjligheter att möta många olika människor och det krävs därför också att man är bra på att kommunicera och har en stark social kompetens.

Slutsats

Många älskar sport men det är endast en minoritet som blir professionella spelare inom exempelvis fotboll eller ishockey. Det finns istället andra karriärvägar för sport fans som exempelvis fotbollsdomare, sport manager och spelexpert inom bettingindustrin. Andra populära karriärvägar för sport fans att försörja sig inom sportvärlden är arbeten som sportfotograf, idrottsläkare eller sportjournalist.