VMJ är en resurs för alla arbetslösa. Först ett par tips för dig från Google:

* En dag i en spelutvecklares liv

Laptop

Spelutveckling innebär att man utvecklar mjukvara och designar datorspel. Det finns många olika typer av spel och plattformar och i takt med att tekniken ständigt utvecklas får spelutvecklare en större roll i samhället. Enbart den svenska datorspelsbranschen omsätter runt 45 miljarder kronor och i denna artikel tittar vi närmare på vad det innebär att vara en spelutvecklare.

Digitaliseringen och mobilspelet

Digitaliseringen har förändrat samhället i grunden och den synligaste effekten är användandet av mobiltelefonen. Människor använder numera mobiltelefonen till kommunikation, information och spel. Mobilspelen fick sitt stora genomslag kort efter lanseringen av smartphonen i början av 00-talet. Mobilspelen kan aldrig mäta sig med vanliga traditionella datorspel eller Tv-spel som spelas på konsoler utan mobilspel innehar andra fördelar. Att spela på mobilen innebär att man kan spela närsomhelst och varsomhelst vilket lockar många människor att spela just denna typ av spel. Angry Birds räknas än idag som världens mest populära mobilspel då det har sålts i 12 miljoner gånger i Apples App Store. Spelet är utvecklat av det finska spelutvecklingsföretaget Rovio Entertainment och lanserades år 2009. Angry Bird är ett pusselspel vars syfte är att förstöra alla grisar på spelplanen genom att använda en slangbella som skjuter i väg fåglar. Ett annat liknande spel är razor shark som är ett bra exempel på ett modernt spel som kan spelas via mobiltelefonen fast innehar bra grafik och högkvalitativt ljud.

Svenska spelutvecklare

Dataspelsbranschen växer så det knakar och i takt med att tekniken blir alltmer avancerad tar datorspel större plats i vårt samhälle. Man talar ofta om det ”svenska spelundret” vilket syftar till de svenska spelutvecklingsföretagens starka ställning på världsmarknaden.

Mojang Studios är ett av Sveriges mest framgångsrika och största spelutvecklingsföretag. Företaget är grundat av Markus Persson år 2009 och har sitt huvudkontor i Stockholm. Mojang är mest känt för att ha utvecklat överlevnadsspelet Minecraft som lanserades år 2011. Ett flertal varianter av spelet har kommit sedan dess och idag har över 150 miljoner exemplar sålts av spelet vilket gör Minecraft till ett av världens mest sålda spel någonsin.

Massive Entertainment är ett annat svenskt spelutvecklingsföretag som lanserat stora spel på världsmarknaden. Företaget har sin bas i Malmö och grundades av Martin Walfisz år 1997. Massive har idag har över 700 anställda och man talar ofta att företaget börjar forma ryktet om staden Malmö till att bli en spelutvecklingsstad. Massive ligger bakom spel som Tom Clancy’s The Division och The Division 2 med flera.

Embracer Group är en svenskt börsnoterat spelutvecklingsföretag med över 15 000 anställda. Företag omsätter runt 10 miljarder om året och grundandes 2011 av Lars Wingefors. Embracer har fortfarande sitt huvudkontor i Karlstad.

Sammanfattning

Man kan konstatera att spelutvecklingsbranschen ständigt blir större och behovet av spelutvecklare är större än någonsin. Spelutvecklingsföretaget lockar ständigt nya programmerare och utvecklarna med förmånliga jobb för att kunna hinna med i den expansiva dataspelsindustrin. Det finns många olika spelplattformar däribland mobilspelen som i takt med digitaliseringen av samhället blivit en alltmer populär spelform. Dataspelsbranschen omsätter redan i dag enorma summor pengar och om allt fler svenskar väljer att bli spelutvecklare finns det en god chans att Sverige behåller sin ställning som ett av världens bästa länder för spelutveckling.