VMJ är en resurs för alla arbetslösa. Först ett par tips för dig från Google:

* Spelutvecklare - ett framtidsyrke

Vi människor tycker verkligen om att spela. Sen urminnes tider har vi använt tärningar av ben eller trä för att kunna spela. Även kortspel har en lång historia bakom sig. Spelen har utvecklats och det som från början var spel med primitiva redskap har idag blivit tekniskt avancerade dataanimerade spel som vi kan spela både på dator och telefon. Utvecklingen har varit enorm och de som satt med handmålade spelkort för tusentals år sen kunde nog inte ens drömma om vad framtidens spel skulle komma med. Avancerad teknik betyder också att branschen ständigt är i stort behov av duktiga spelutvecklare. Den som vill ha ett yrke som håller ända in i framtiden ska titta på att utbilda sig inom spelutveckling.

Etablerad bransch

En gren av spelbranschen som är väletablerad är poker online. I takt med att deras spel blir allt mer avancerade har de även ett ökat behov av duktiga utvecklare. I början på 2000-talet då pokerindustrin online var ny var också grafiken relativt enkel. Idag är poker online en hel vetenskap. Samtidigt är konkurrensen stor mellan bolagen och det gäller att hela tiden ligga i framkant med nya spel. Stora bolag som PokerStars är väldigt angelägna om att locka till sig de bästa utvecklarna för att få deras sajt att löpa säkert och smidigt. Spelsajterna är också beroende av att hålla hög säkerhet gällande spelens utformning. De har därför ofta egna system som förstärker slumpgeneratorns roll för spelen. De stora bolagen behöver också ständigt förnya sitt utbud eftersom spelarna hela tiden efterfrågar nyheter. Då behövs en stor samling utvecklare och programmerare som jobbar med nya spel hela tiden.

Programmering

Välj rätt utbildning

För att bli spelutvecklare finns det många vägar att gå. I dataspelens ungdom fanns ingen utbildning att gå utan då var det mer den som hade intresset och möjligheten som kunde jobba med det. Sen dess har marknaden växt enormt och idag finns flera olika utbildningar att ta. En del utbildningar börjar redan på gymnasial nivå. Det finns flera utbildningar under Teknikprogrammet som har inriktning mot speldesign och dataprogrammering. De finns på flera orter i landet. Den som vill läsa på högskolan har också flera vägar att välja mellan. Vill du ha en bred utbildning för att kunna specialisera dig senare kan det vara en bra idé att välja att gå på Datavetenskapliga programmet. Den utbildningen är på 180 poäng, tre år, och finns bland annat på Mälardalens Högskola. Utbildningen ger en kandidatexamen i datavetenskap och då kan du gå vidare med att jobba som bland annat spelutvecklare, webbutvecklare eller programmerare. Eftergymnasial utbildning inom spelutveckling finns även som Yrkesutbildning. En utbildning finns i Malmö och Stockholm på The Game Assembly. Den här utbildningen är på 35 veckor och här lärs ut programmering med C++ med inriktning mot spel. Du börjar med grunderna i programmering och innan utbildningen är över ska du kunna hantera avancerad programmering som är anpassad för att passa spelindustrin.

Route 211

Svenska spelbolag går i täten

Som spelutvecklare har du en god chans att få jobb. Just här i Sverige finns många speltillverkare som ligger i framkant inom tv-spelsbranschen, casino och mobilspel. Till exempel har vi spelutvecklingsfirman Dice som har utvecklat storsäljare som Battlefield, ett världsberömt actionspel som till och med har utvecklats i en speciell Star Wars-version. Förutom Battlefield har Dice tagit fram spel som Nascar Heat och True Pinball. Den svenska spelutvecklingsbranschen ökade sin omsättning med över 40 procent 2018 och många kallar nu branschen för det svenska spelundret, liknande det fenomen som finns inom musikbranschen. En stor del av spelmarknaden består av mobilspel, en bransch som har växt enormt det senaste decenniet. Från att ha varit i stort sett obefintlig till att vara helt enorm. Svenska företag som King har tagit fram världssuccéer som Candy Crush och Farm Heroes, spel som har nått sådana framgångar att de nästan klassas som beroendeframkallande. Det här är bara ett par exempel av svenska spelbolag som tillsammans omsätter miljarder varje år. Det är knappast troligt att människans intresse för spel kommer att minska och därför är en utbildning inom spelutveckling en säker biljett till jobb i framtiden.