VMJ är en resurs för alla arbetslösa. Först ett par tips för dig från Google:

* Företagskonto

Forum > Starta eget företag > Bokföring och Ekonomi > Företagskonto

Skriv ut
Visar inlägg 1 - 2 av 2.

Löst Den här tråden är markerad som löst.

< [1]  >
Skrivet av Bobben 24 mar 2007 21:05
Skriv ut Direktlänk
Avatar

Bobben

Ospec medlem

hej
har egenfirma och har använt mig av konto 1930, det är även mitt privata konto, så det har varit en del onödiga privata uttag. Ska nu ordna företagskonto istället och ha privatkonto för sig.

Nu till frågan
den dag då jag byter ut kontot på 1930, tar jag ut som eget uttag alla medel och gör en egen insättning igen på företagskontot? Fastän det är samma konto 1930 och ska jag upprätta en verifikation?
 
Skrivet av Bengt 24 mar 2007 22:39
Skriv ut Direktlänk
Avatar

Bengt

Arbetsgivare

(Admin)

Mjaa du, detta är bara ytterligare ett exempel för alla andra, det som sagt så många gånger från alla håll: Håll strikt isär de privata pengarna och företagets pengar direkt från start av eget företag. Använd ALDRIG det privata kontot för företagets affärer.

Svar på frågan: Kontot 1930 ska inte beröras. Det kopplas bara om mellan bankkontona (om du har en koppling till bankkonto, jag vet inte ju inte vad du har för system). Det är ju ett saldo på 1930 just nu - om det är 1000 kr, då är 1000 kr av ditt delade konto tillhörande firman. När du öppnar företagskontot så för du över den summa som ska finnas enligt 1930 saldo just nu till det kontot och kopplar om 1930 dit. Någon transaktion är ju inte det, och någon verifikation behövs då inte heller. Dock - vilket också är en del i det jag skrev i första stycket - vid en skatterevision blir det förmodligen extra krångel, om de vill gå igenom dina transaktioner.

Det är ju så, oavsett om du har pengarna i en plånbok, på ett delat bankkonto eller särskilt bankkonto, att du är skyldig att veta varje minut på öret hur mycket som tillhör företaget. Det är det som gör att det blir helt ohållbart att blanda privata pengar med företagets pengar. Om man inte alls skulle använda sig av bank (vilket inte är någon skyldighet) så måste man ha två skilda plånböcker istället. Kanske lättare att se svaret på frågan om 1930 om du tänker dig att du har en blandad plånbok, skaffar en ny och flyttar över företagets pengar till den nya? Det påverkar alltså inte bokföringen i sig - det är bara bättre ordning, och du klarar av att visa upp företagets pengar exakt på öret om du får en revision på halsen.


--
Admin på Vi Mellan Jobben
 

< [1]  >