VMJ är en resurs för alla arbetslösa. Först ett par tips för dig från Google:

* Egen insättning i handelsbolag

Forum > Starta eget företag > Bokföring och Ekonomi > Egen insättning i handelsbolag

Skriv ut
Visar inlägg 1 - 2 av 2.
< [1]  >
Skrivet av Yahadivers 6 apr 2007 14:24
Skriv ut Direktlänk
Avatar

Yahadivers

Ospec medlem

Hej

Jag undrar hur jag gör med de saker jag tagit med i vårt nystartade (lilla, lilla) (2006) HB. Det är den utrustning som vi tagit med för att kunna hålla utbildning (dykning).

Kan vi inte på någor sätt föra in det och dra av från vinsten? Min följdfråga är också, hur deklarerar jag det ?

**Stort** tack till den som svarar :-)

Glad Påsk
 
Skrivet av Bengt 6 apr 2007 22:09
Skriv ut Direktlänk
Avatar

Bengt

Arbetsgivare

(Admin)

Mjo, det beror på...
1. Man kan en kortare tid före själva starten (registreringen) av företaget köpa in saker för företagets räkning. De bokförs då "som vanligt" - momsen bokförs (lyfts av) och betalning ges då ofta som "egen insättning" till den som lagt ut pengarna - dock som jag skrivit i andra trådar så är ju inte det i sig ett krav att det måste sitta som eget kapital, man kan ju ändå göra "eget uttag" när man vill. Det är Skatteverket som avgör om man får eller inte får ta in en viss pryl på detta sätt, beror på när och varför den är inköpt med mera. Man ska kunna få ett förhandsbesked från Skatteverket i tveksamma fall.
2. Du kan sälja en pryl som privatperson till företaget. Det kan du alltid göra. Vid köp av privatperson får ju dock aldrig någon moms lyftas av. När det är en delägare som företaget köper av är det också kinkigt att prylen värderas rätt, betalar företaget ett överpris blir det sett som en ekonomisk ersättning till delägaren, ett eget uttag.

Nästa fråga: Omedelbart när du har fört in en vara enligt 1 eller 2 ovan kan man säga att det är status quo kapital- och vinstmässigt (jag förutsätter då att det var varans verkliga värde som bokfördes och betalades). Sedan börjar dock "det roliga". Antingen skrivs varans värde ner enligt viss bestämd avskrivning eller så "direktavskrivs" den. I och med att varans värde avskrivs så blir det ju en "förlust" för företaget, och minskar alltså vinsten som ni efter räkenskapsårets slut kommer att skattas för via er vanliga inkomstdeklaration.

Ett handelsbolag deklarerar inte vinsten självt och beskattas inte för den. Ni delägare kommer att få deklarera er del av den vinst som återstår efter att alla kostnader och avskrivningar är avdragna från företagets inkomster som en inkomst i den personliga inkomstdeklarationen.

--
Admin på Vi Mellan Jobben
 

< [1]  >