VMJ är en resurs för alla arbetslösa. Först ett par tips för dig från Google:

* Allmänna frågor

Forum > Starta eget företag > Registrering och uppstart av företag > Allmänna frågor

Skriv ut
Visar inlägg 1 - 2 av 2.
< [1]  >
Skrivet av Viola 2 jan 2007 14:44
Skriv ut Direktlänk
Avatar

Viola

Ospec medlem

Hej!

Jag går i funderingar på att starta eget företag. Jag är dessvärre helt ute på okänd mark och vet inte så mycket om att starta eget. Skulle nu uppskatta och behöver alla tips och råd jag kan få, både från vana och mindre vana företagare. Jag håller för tillfället på att knåpa ihop en marknadsplan vilket inte är så lätt :) men har kommit iaf en bit på väg. Dessvärre måste jag ha en lokal för jag kan inte driva mitt företag från hemmet.

Lite frågor :): Är det någon som vet vart man kan söka billiga lokaler och även vart man kan få tag i pengar till uppstarten av företaget? Vad är det för skillnad av enskild firma och handelsbolag. Jag har ett arbete så jag kommer att starta upp det här på sidan vid, vilken typ av bolag är bäst att välja?
 
Skrivet av Bengt 2 jan 2007 19:30
Skriv ut Direktlänk
Avatar

Bengt

Arbetsgivare

(Admin)

Hej och välkommen Viola, ser att det är ditt första foruminlägg här.

Du är från någonstans i Stockholm förstår jag, och då är nog lokal frågan ett stort problem. Här i Kungsör, där jag befinner mig, är det lätt. Någon annan får ge dig tips om stockholmslokaler.

Nej, marknadsplan var inte så lätt, det är mycket man måste gissa sig till, tyvärr. Man får ju göra så gott det går och se om man själv tror på att det håller. Sedan, om man behöver ha lån, så ska ju andra också tro på marknadsplanen, men även de gör ju en sannolikhetskalkyl utifrån erfarenheter.

Beträffande pengar tycker jag att du ska försöka med din bank. Då du har alla kalkyler klara så presenterar du det för banken och ber om lån. Det finns också vissa möjligheter till bidrag, men mest EU-bidrag till glesbygd som du inte kan få i Stockholm. Det är länstyrelsen som har hand om den typen av bidrag, så du bör kontakta näringslivsenheten på länsstyrelsen och höra vilka möjligheter de har till att ge bidrag inom den bransch du tänker starta.

Företagsform: Läs på Bolagsverket, www.bolagsverket.se, så får du en del förklaringar. En avgörande skillnad är att en enskild firma ägs alltid av en enda person. Ett handels bolag ägs alltid av mer än en person. Alltså, ska du starta ensam så blir det enskild firma, är ni två som ska starta tillsammans blir det handelsbolag (om inte aktiebolag är aktuellt).

Att man har en anställning vid sidan om betyder bara att man får FA-skattsedel från skatteverket istället för F-skattsedel. Annars gör det ingen skillnad i val av bolagsform eller så.

/Bengt

--
Admin på Vi Mellan Jobben
 

< [1]  >