VMJ är en resurs för alla arbetslösa. Först ett par tips för dig från Google:

* Utenlandsk statsborger uten jobb

Forum > Arbetslöshet > Arbetslöshetskassan > Utenlandsk statsborger uten jobb

Skriv ut
Visar inlägg 1 - 7 av 7.
< [1]  >
Skrivet av CamillaUJ 6 sep 2010 17:28
Skriv ut Direktlänk
Flyttet hit til Oskarshamn 1 aug, pga kjæresten fikk jobb her. Har søkt jobb siden før jeg kom hit, men ikke noe napp noe sted. Vet at det er vanskelig å få jobb i sverige, men det kjenns som det er enda mer vrient pga at man er Norsk? Har vært på arbeidsformidlingen, men der var det vel ikke så mye hjelp å få.. Også lurer jeg på om man har krav på noe pengestøtte? Er jo selvfølgelig ikke med i noen A-Kassa, så eneste måten for å få penger for å overleve er kanskje å kjøpe seg inn der? Håper noen kan svare på noen av mine spørsmål.
 
Skrivet av Bengt 6 sep 2010 19:02
Skriv ut Direktlänk
Avatar

Bengt

Arbetsgivare

(Admin)

Angående A-kassa: Om du har varit med i motsvarigheten till det svenska a-kassesystemet i Norge ska du ha rätt till att räkna den tiden till godo om du flyttar över ditt medlemskap till en svensk a-kassa direkt vid flytten. (A-kassa lär vara en obligatorisk sak i Norge som går via skatten?) Jag vet inte om det nu är för sent att gå med i en svensk a-kassa och räkna tiden i Norge tillgodo, men kontakta Arbetsförmedlingen och fråga dem om detta.

Att "köpa sig in" vet jag inte hur det skulle gå till. Har du sparade pengar att använda kanske det finns anledning till att försöka starta eget företag - jag vet inte vad ditt yrke är, men i flera branscher finns det möjligheter med eget företag för den som är driftig och har en del pengar som startkapital.

Det är nog inte extra svårt för att du kommer från Norge - många här på VMJ kan nog intyga att det är mycket svårt nu att hitta ett bra jobb även om man är född i Sverige. Man kan inte förlita sig på Arbetsförmedlingen i Sverige för att få ett jobb. Kontakta själv företag som du tror att du skulle passa för, kontrollera regelbundet att utannonserade lediga jobb (se Lediga Jobb) och skicka ansökningar till alla arbetsgivare som har annonserat ut någonting som du kan passa för.

/Bengt

--
Admin på Vi Mellan Jobben
 
Skrivet av CamillaUJ 8 sep 2010 11:09
Skriv ut Direktlänk
Jeg har undersøkt om jeg kan få penger fra NAV i norge, men siden jeg jobbet fram til flytten får jeg ingen ting. Jeg måtte i såfall vært arbeidsledig i minst 1 mnd før jeg flyttet til sverige. Og det hadde jeg ikke muligheten til desverre.. Jeg var hos arbeidsformidlingen første uken etter flytten,men sånn det ser ut nå så finnes det ingen mulighet for å få penger fra verken sverige eller norge.

Jeg søker forøvrig alt jeg kommer over, enda det ikke er innenfor mitt yrke, for man har rett og slett ikke råd til å være kresen når det kommer til jobb. Men vi får se hvor lenge det går, får eventuelt flytte hjem til Norge igjen om jeg ikke får noen jobb her.

Men jeg takker for at du tok deg tid til å svare meg!:)
 
Skrivet av Bengt 8 sep 2010 12:23
Skriv ut Direktlänk
Avatar

Bengt

Arbetsgivare

(Admin)

Nej, du kan inte få pengar från Norge när du nu har flyttat till Sverige.
Du måste anmäla dig till en svensk a-kassa (arbetslöshetskassa). Har de inte sagt det till dig på Arbetsförmedlingen?? Och det är så att du alldeles omedelbart (helst samma dag) när du flyttade borde ha gjort det.
Det finns ett antal olika a-kassor i Sverige och du måste själv välja att anmäla dig till en - det är alltså inte obligatoriskt i Sverige.
För att få pengar, dagpenning, från en svensk a-kassa krävs att man har jobbat och varit medlem i a-kassan en viss tid. Denna tiden ska du ha rätt att räkna tillgodo från Norge enligt det nordiska samarbetet inom Nordiska Rådet. Det ska då, som sagt, vara ett sammanhängande medlemskap i någon Nordisk motsvarighet till svensk a-kassa.
Välj vilken svensk a-kassa som passar dig bäst, du kan se dem här: A-Kassor i Sverige.
Kontakta den a-kassan som passar dig och att du vill bli med i a-kassan, och säg som det är - att du arbetat i Norge och därmed varit arbetslöshetsförsäkrad tills du flyttade, och att du nu blivit arbetslös.
Läs också vad som skrivs på Hallå Norden. Vid problem kan du även kontakta dem. Här är en direktlänk på norsk om detta ämne: Dagpenger under arbeidsledighet.

/Bengt

--
Admin på Vi Mellan Jobben
Uppdaterat: 19 maj 2021 12:38  
Skrivet av CamillaUJ 9 sep 2010 10:46
Skriv ut Direktlänk
Tusen hjertelig takk for informasjonen!! De sa ingen ting om at jeg måtte melde meg inn i noen a-kasse når jeg var å snakket med de på arbeidsformidlingen. Enda jeg har hatt med meg samboeren hver gang, så det ikke skulle bli noen misforståelser pga språket.

Tusen hjertelig takk for hjelpen!:)
 
Skrivet av osklan 5 okt 2010 14:11
Skriv ut Direktlänk
Avatar

osklan

Ospec medlem

bor utomlands och har funderat så himla mycket på det här. ok norge är inte med i eu men i förhållande till sverige fins ju ett antal avtal. grunnar nämligen på om jag skulle få akassa här...
 
Skrivet av AleksShamles 19 maj 2021 12:33
Skriv ut Direktlänk
Avatar

AleksShamles

Arbetssökande

Bra information. Jag är utan arbete och vill hitta en bra, finns det en bra inkomst på Internet?
 

< [1]  >